2ра част

Грешка №7 Раздялата с детето

Признавам, когато беше първата адаптация на дъщеря ми, го направих няколко пъти, просто защото  ми беше много трудно да се разделям с нея. Съответно, това ми се върна многократно, с факта че тя се беше залепила за мен. Но в крайна сметка родителите се учим в движение и не сме безгрешни, а може да се променим

И да децата са различни, когато се разделят с родителите си. Някои деца не плачат, но повечето плачат, особено, когато родителят ги гледа и се грижи за тях.Все пак до 3г възраст майката е гаранта за безопасност и оцеляване на детето.

Има различни стратегии как да се разделим с тях.

Една от грешките на родителите мълчаливата раздяла с тях. Този малък човек ти се доверява безкрайно. Той здраво те е държал  ръката чак до детската градина и се е стараел да не плаче. А майка му просто мълчаливо си тръгнала и а понякога даже не и е останало време дори не го прегърне за сбогом, защото възпитателката го е взела или тя закъснява за работа и се е разсеяла. Как ще се чувства то в тази ситуация? Нещастно, самотно, изоставено и предадено и разбира се че ще се разплаче. Не трябва да уреждате сантиментална церемония по раздяла, но все пак трябва да сте честни и искрени, когато оставяте детето си само в детската градина.

Как да организираме раздялата с детето и още много важни моменти свързани с адаптацията в детската градина, които ще помогнат да направите адаптацията на твоето дете безболезнена ще има в моята книга за лесната адаптация на децата в детската градина .

Скоро бях чела, че с децата трябва да се разделяме бързо, максимум 5 мин, така те ще се успокояват максимум 10. Ако се прощаваме с тях повече те много по трудно ще приемат раздялата. Какво още можем да направим, за да улесним раздялата може да намериш в книгата ми “Адаптация към детската градина.. за 30 дни”

Грешка №8 Повишена активност след детската градина

Освен подготовката на детето за детската градина, е много важно докато се адаптира детето, да обърнем повече внимание на детето си след детската. Опитните родители знаят колко опасно е превъзбуждането. От детската градина детето вече е обхванато от емоции и чувства. Затова не е желателно да ходите в търговски център, батути, зоопарк  Всичко, от което се нуждаете вие ​​и вашето дете, е спокойна, уютна обстановка, в която можете да се прегърнете и спокойно да говорите за всичко на света. Отидете в парка, прочетете му  книга, гушкайте се, сгответе заедно.

А затова как да се подготвим стъпка по стъпка детето си за детската градина, така че стреса за него де е минимален можеш да разбереш от книгата ми “Адаптация към детската градина.. за 30 дни”

Грешка №9 Почивки от детската градина

Тук не става въпрос за болест и други основателни причини, а за насърчаване на желанието на детето да не ходи на градина. Няколко дни у дома няма да помогнат на вашето дете да се адаптира по-добре. Но от друга страна, то бързо ще разбере, че посещаването на детска градина не е необходимо и ще постигне целта си с всички сили.

Грешка №10 – „Дълъг престой“

Някаква представа за времето при децата започва да се проявява на три или четири години Като по-скоро на тази възраст то ще каже: „Това беше, когато бях във влака и майка ми ми купи шоколадови бонбони, които бяха много вкусни “. За едно дете времето винаги е свързано с някаква случка, .

Някои родители вярват, че е по-добре да оставите детето веднага за половин ден или цял ден, за да може бързо да свикне с децата и възпитателките. Това е грешка, защото всеки един час е напрежение за детето, с което то трябва да се справи. Колкото повече са часовете от началото  и толкова напрежението ще се натрупва и ще има изблици, ревове, неспокойни нощи след като детето се прибере. Когато адаптацията става плавно даваме възможност на детският организъм да свикне и да се приспособи .

 Има различни схеми за посещение, на които психолозите препоръчват да се придържат. .В книгата ми“Адаптация към детската градина.. за 30 дни” има схемата по дни и часове, която се препоръчва от психолози.

Грешка №11. При появата на ново дете в семейството, първото прекъсва детската градина

Сигурно много родители няма да са съгласни, че когато се появи новият член на семейството вкъщи и другото дете трябва да продължи да ходи на детска градина или училище.

Какво се получава по принцип, ако го спрем от детска градина.

Мама не може да му отдели достатъчно внимание,

Първо, защото влиза в Памперс Ленд. Моя Мишо го преобличах по 12 пъти на ден първият месец.

Второ и много важно, защото на нас като жени и е нужно да се възстановим поне 1-2 месеца физически.

Трето и трябва да свикнем да се разделяме на 2 и да отделяме внимание вече на повече деца.

Четвърто грижите, забавлението,готвенето и излизането с по голямото дете стават част от ежедневието и обикновено майката ги поема, което си изтощително. В тези моменти детето най- много се чувства пренебрегнато, защото е свикнало да е център на внимание.

В такива случаи детската е от голяма помощ. –  да нахрани, да измори детето, а вечерта когато тати е на линия мама да обърне внимание на по- голямото дете.

От книги съм прочела, че детето се нуждае от около шест месеца, за да се адаптира към променените условия, когато има нов член на семейството. Затова опитай се да не променяш много режима му. Нека то продължава да спи креватчето си,  не му взимай играчките, за да ги дадеш на бебето, даже и да са бебешки. Нека продължава да ходи на детска градина или училище, може да гледа любимите си детски или да играе на обичайното си място.