1ва част

Грешка №1 Грешен избор на възрастта за първото посещение в детска градина.

Във всеки случай въпросът трябва да се разглежда индивидуално. Всичко зависи от това колко бързо детето може да се адаптира към новите обстоятелства и хора, колко добре са развити уменията му за общуване, дали е свикнало с независимост и способността да се отстоява за себе си, ако е необходимо. Препоръките на детските психолози като цяло се свеждат до прекарване на възможно най-много време с детето до три години, така че то да расте като психологически здрав човек.

Разбира се това в днешно време, означава майката да се зароби с детето 3 г, да изгуби работата, но все пак и когото детето е супер малко на него му е много трудно да се адаптира. Около 1г  и половина 2г с детето вече се комуникира и можем да му обясним какво му предстои и защо.

Затова и подготвих книгата  “Адаптация към детската градина.. за 30 дни”,която е стъпка по-стъпка, какви са най- важните неща, които трябва да спази родителя, така че адаптацията на неговото дете да мине безболезнено.

Грешка №2 Забрана да носите играчки със себе си в детската градина

Напълно неразбираемо е защо в някои детски градини не е позволено на детето да вземе със себе играчка от вкъщи? Но в някои може и разби се има риск играчката да се счупи, но когато си на ново и все още страшно място, парче от собствения си и уютен дом би ти донесло спокойствие. С тази поддръжка под формата на любимо мече може да бъде много по-лесно за детето да свикне и да се научи да общува с голям брой други хора. Можете дори да започнете да го приготвяте предварително заедно с играчка (или друг предмет), така че заедно да не им е скучно или тъжно в детската градина.

 Ако в детската градина не позволяват носенето на играчки, в моята книга “Адаптация към детската градина.. за 30 дни” давам няколко идеи какво да правим в такива случаи.

Тя е стъпка по-стъпка важните неща ,които психолозите препоръчват да направим,за да се адаптира нашето детето по-добре.

Грешка №3 Необходимостта от адаптация: не я пропускайте

Има деца, които често остават с роднини, приятели, общуват с много деца и разбира се за тях адаптацията ще е по-лесна.

Но дори на възрастен със стабилна психика му отнема известно време, за да свикне с нови условия и различно ежедневие. Малкият човек изведнъж престава да бъде център на Вселената, както е  у дома, и става само едно от многото деца. Не оставяйте детето си за цял ден веднага, така че нивото на стрес да не го разболее наистина.

Книгата ми “Адаптация към детската градина.. за 30 дни”  ще ти помогне да направиш процеса на адаптация към детската градина възможно най-мек .

Тя е направена, така че 30 дни стъпка по стъпка да предразположим детето си към детската градина и да не забравим нещо важно и съществено. Както и какъв плавен план съветват психолозите, по дни да направим, за премине адаптацията по най-добрият начин.

Грешка №4 Липса на контакт с възпитателя от родителите

Ако активно не харесвате възпитателя, който ще бъде с детето ви през целия ден, шансовете са, че и вашето малко дете няма да го хареса. Разумно е да отделите известно време, за да опознаете учителя по-добре и да намерите общи контактни точки, да се научите да му симпатизирате. Ако не се получава и положението е трагично, има смисъл да си търси друга детска градина.

Детето на моя добра приятелка , когато го пратиха на детска градина на година и няколко месеца. Имаха много проблеми то стана агресивно, боледуваше много (боледуването на децата често е и заради стрес ), не ядеше, имаше кошмари .

В крайна сметка, когато детето им стана на 2г някъде то им сподели, че една от възпитателките е крещяла на децата. Оказа се,че маниера и е бил такъв и това е бил проблема. Когото са малки децата не могат да ни кажат,че има проблем, но тяхното поведение ни го показва.

В крайна сметка преместиха детето и нещата се оправиха.

В такива ситуации нямаме много избор, но все пак те не се срещат често. Един родител винаги може да се постарае да подобри отношенията си с друг човек

Книгата, която пиша  за лесната адаптация на децата в детската градина една от задачите е именно такава идеи как да подобрим отношенията с възпитателите, а освен това има и много други важни аспекти, които биха помогнали на детето ни да се адаптира по-лесно и бързо.

Грешка №5 Детската градина не е работа

Добре е, ако имате любима работа и летите до нея като на криле и се връщате радостни. Във всички останали случаи трябва да се избягва сравнението с работата, защото детето ще наблюдава несъответствието между думите и делата: то също вижда, че идвате след работа уморени и изтощени. Кой в ​​здравия си разум иска да отиде на подобна „работа“? По-добре е да се съсредоточите върху това колко интересно и забавно ще му бъде да играе с други деца, за това колко неща ще научава и какви интересни нови занимания ще има, колко нови умения ще усвои.

Грешка №6 Липса на топло общуване след детската градина у дома

Дори в най-красивата детска градина детето ще бъде самотно за известно време. Не трябва да го оставяте сам с неприятните емоции – по-добре внимателно го попитайте за това как е протекъл денят, какво го е зарадвало или разстроило. Няма нужда да проявявате съжаление към него и да шушукате – децата перфектно се чувстват фалша, от такова поведение детето само ще се влоши. Но спокойният, топъл разговор с най-обичаните хора в света може да помогне да се адаптирате към детската градина възможно най-скоро.

А как да се подготви детето, за това което го очаква в Детската градина и това да не е шок и стрес за него можеш да направиш, ако следваш 30 стъпки от книгата.  “Адаптация към детската градина.. за 30 дни”